VOF wijzigen

Niets is voor eeuwig. Dus ook een samenwerking in een VOF niet. Dat wil zeggen dat je soms het contract moet wijzigen. Je kan ervoor kiezen om een nieuw contract te maken, dan is dan een voortzetting van het bestaande VOF contract. Je ziet dan aan het begin van het contract dat de VOF al eerder is aangegaan. Het alternatief is om een bestaand contract aan te passen. Dus het contract van jullie VOF wijzigen. Dat kan natuurlijk niet via ons. Je beschikt zelf over de overeenkomst in Word. Dan moet je zelf dat contract wijzigen.
Dat zelf aanpassen kan je doen als je hele kleine wijzigingen wilt aanbrengen. Zijn de wijzigingen groter dan moet je erg oppassen. In contracten staan vaak verwijzingen binnen het contract. Ga je dus artikelen voegen, dan kloppen je verwijzingen niet meer. Welkom in de wereld van de juristen, die vaak veel tijd kwijt zijn aan dergelijke controles.
Een nieuw contract opstellen als voortzetting van het oude is vaak een beter alternatief. Bijvoorbeeld omdat ons model ook veel beter leesbaar is. Juridisch is er een groot verschil tussen het afsluiten van een nieuwe VOF en het voortzetten van de bestaande VOF.
VOF gewijzigd voortzetten
Bij het voortzetten van de VOF blijven de oude afspraken geldig voor de periode voor het nieuwe contract. Ook de boekhouding, eigendommen en dergelijke blijven ongewijzigd. Zelfs al zou je ook de naam wijzigen van de VOF. Een voortzetting is dus iets heel anders dan een nieuwe VOF.
Wisseling van vennoten
Als één vennoot uit gaat treden en een andere komt erbij, dan is dat geen wijziging van de VOF. Het voelt misschien wel zo. Maar het uittreden uit een VOF is iets heel anders. De vertrekkende partner moet een contract afsluiten met de blijvende partner. Daarin maken ze afspraken over de verdeling van de bezittingen en goodwill in de VOF. Ze maken ook afspraken voor het geval er na het vertrek nog kosten omhoog blijken te komen. Bijvoorbeeld als er dan nog een naheffing van de BTW blijkt te komen. Hiervoor maak je dus het contract om een VOF te eindigen.
De nieuwe vennoot die in de VOF komt maakt ook andere afspraken. Die gaat een overeenkomst aan met een bestaand bedrijf. Dus er moet iets afgesproken over de al aanwezige goodwill. Moet de nieuwe partner zich inkopen? Op welke afspraken gaan deze nieuwe partners samenwerken. Dit is dus een nieuwe VOF.
VOF met meerdere vennoten
De laatste variant is een VOF met meer dan twee vennoten. Wil je die VOF wijzigen, dan volg je in principe dezelfde stappen als hiervoor. Dus bij het uittreden maak je een aparte overeenkomst met de vennoot die gaat uittreden. Betreft het hier iemand die toe gaat treden? Dan moeten de bestaande vennoten allemaal akkoord gaan in een aparte toetredingsovereenkomst.